Πως Μιλάμε στα Παιδιά για τους "Δυσάρεστους Ανθρώπους"

Feb 26 , 2024

Πως Μιλάμε στα Παιδιά για τους "Δυσάρεστους Ανθρώπους"

Θα βρεθούμε σαν οι γονείς, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και θέλουμε και πρέπει να τους δώσουμε περισσότερη ελευθερία, σε καταστάσεις όπου τα παιδιά δεν θα είναι κοντά μας. Είτε αυτό είναι ένα playdate, είτε μια προπόνηση που θα μείνουν μόνα τους, ή μπορεί και να ζητήσουν να μείνουν στο σπίτι ενός φίλου το βράδυ. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε εξοπλίσει τα παιδιά από μικρή ηλικία με την γνώση των «δυσάρεστων ανθρώπων».


Αν και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξει τα παιδιά για την αυτονομία του σώματος — από τη χρήση ανατομικών όρων για τα ιδιωτικά μέρη τους έναντι όμορφα ονόματα για τη διαμόρφωση των θεμελίων της συγκατάθεσης — παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν αυτές τις έννοιες με απλές, κατάλληλες για την ηλικία μηνύματα.

«Αυτό το μήνυμα μπορεί και πρέπει να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Δρ. Fitzgerald, ο οποίος δημοσίευσε δύο παιδικά βιβλία για την ασφάλεια, No Trespassing: This Is My Body και Super Duper Safety School. «Είναι σημαντικό να έχουμε συνεχείς συνομιλίες που εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουν. Και όχι μόνο με τη γλώσσα, αλλά οι γονείς θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουν τους κανόνες ασφαλείας σχετικά με πράγματα όπως το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Δύσκολοι άνθρωποι είναι ακόμα πιο δειλοί σε απευθείας καταστάσεις.”


Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε;
Ο Φιτζέραλντ συνιστά στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους μερικές συμβουλές ασφαλείας:

“Οι ξένοι μπορούν ακόμα να είναι δυσάρεστοι άνθρωποι!”
Οι ενήλικες δεν προσεγγίζουν τα παιδιά ή τους ζητούν βοήθεια. Τα παιδιά θα πρέπει να δουν αυτό ως μια παράξενη συμπεριφορά και να βρουν έναν αξιόπιστο ενήλικα αμέσως.

“Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ ευγενικός.”
Εάν κάποιος κάνει το παιδί σας να αισθάνεται φοβισμένο ή «κακό», ή με τις λέξεις του ή χειρότερα με τις πράξεις του δεν αισθάνεται ασφαλής θα πρέπει να το πει και να αζητήσει τους γονείς του. Μπορεί να ζητήσει να φύγει από από βρίσκεται ή να ζητήσει να πάρει τους γονείς του τηλέφωνο άμεσα. Όταν νιώσει σωματική απειλή δεν διστάζει να βάλει τις φωνές.

“Πάντα ελέγξτε πρώτα.”
Όσο και αν θέλετε να εμπιστευτείτε τα παιδιά σας για να κάνουν καλές επιλογές, θα πρέπει πάντα να παραμένουν στον κύκλο. Αν το παιδί σας θέλει να κάνει κάτι μη προγραμματισμένο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζονται την άδεια των γονέων τους. Εάν ένας δάσκαλος τους προσφέρει ένα ειδικό δώρο, θα πρέπει να ρωτήσουν τους γονείς τους αν είναι εντάξει να το κρατήσει. Αν δεν μπορούν να ελέγξουν πρώτα, διδάξτε τους ότι η απάντηση είναι «όχι».

“Πιστέψτε το ένστικτό σας.”
Συχνά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, οι γονείς ομαλοποιούν παράξενες συμπεριφορές ή περίπλοκους ανθρώπους. «Ω, έτσι ακριβώς είναι ο Κύριος Γιώργος», μπορεί να λένε. Σύμφωνα με τον Fitzgerald, όσο περισσότερο μιλάτε στα παιδιά σας από αυτά τα "uh-oh" συναισθήματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι το ένστικτό τους να συμμετάσχει - και λιγότερες πιθανότητες θα έρθουν σε σας όταν το κάνει.

“Δεν κρατάμε μυστικά.”
Η γιαγιά που σας δίνει ένα επιπλέον μπισκότο δεν είναι μυστικό. Ούτε λέει στον μπαμπά ποιο θα είναι το δώρο γενεθλίων του. Αυτές είναι εκπλήξεις. Διδάξτε στα παιδιά σας τη διαφορά και υπενθυμίστε τους ότι ποτέ δεν κρατούν μυστικά από τους γονείς τους.


Extra Tip Ασφάλειας:

Αν το παιδί μας έχει κινητό, φροντίζουμε να υπάρχει ενδοοικογενειακά μια λέξη/φράση/ emoji κίνδυνου, οπού το παιδί μπορεί να μας στείλει και θα πάμε να το πάρουμε από όπου βρίσκεται με κάποια άλλη δικαιολογία


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published