Ψείρες: Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

Apr 08 , 2024

Ψείρες: Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

Τι είναι οι ψείρες και οι κόνιδες;

Οι ψείρες ή αλλιώς φθείρες του κεφαλιού είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά με έξι πόδια. Έχουν αρχικά διάφανο χρώμα και φτάνουν τα 3 έως και 4 χιλιοστά σε μήκος. Δεδομένου ότι οι ψείρες δεν πετούν, συμπεραίνουμε ότι μεταφέρονται από κεφάλι σε κεφάλι με την άμεση επαφή. Στα πόδια τους έχουν τέτοιες δαγκάνες, οι οποίες είναι κατάλληλες προκειμένου αυτές να προσκολληθούν στις τρίχες. Ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και προτιμούν τις πιο θερμές περιοχές του κρανίου, δηλαδή στον αυχένα ή πίσω από τα αυτιά. Στο κεφάλι ευδοκιμούν καταναλώνοντας αίμα, το οποίο τους προσδίδει και ένα καφέ ή κόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επειδή ακριβώς τρέφονται με το αίμα, προκαλούν ερεθισμό και αυτόν τον χαρακτηριστικό κνησμό, ο οποίος προδίδει και την παρουσία τους. Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν εκτός κεφαλιού, γιατί δεν μπορούν να πιούν αίμα και αφυδατώνονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν.

Ο κύκλος ζωής μίας θηλυκής ψείρας είναι περίπου 40 μέρες. Μέσα σε αυτές μπορεί να γεννάει ακόμη 10 φορές την ημέρα. Αυτά τα αυγά μπορούν να προσκολληθούν επίσης στις τρίχες με ένα υλικό που εκκρίνει το θηλυκό, γνωστό ως χιτίνη. Μέσα σε 10 ημέρες, γεννιούνται οι νύμφες οι νέες ψείρες.

Το άδειο κέλυφος από τα αυγά που μένει στο κεφάλι είναι η γνωστή κόνιδα. Ενώ οι ψείρες δεν είναι τόσο ευδιάκριτες, οι κόνιδες είναι συνήθως αυτές που εντοπίζονται πιο εύκολα λόγω του γκριζο-λευκού χρώματός τους. Βέβαια, η ύπαρξη κόνιδων δεν υποδεικνύει πάντα και την ύπαρξη ζωντανών ψειρών στο κεφάλι, αλλά είναι ένα σημάδι, που μας δείχνει ότι πρέπει να διερευνήσουμε περισσότερο, ειδικά αν το παιδί έχει και έντονη φαγούρα.

Από πού προέρχονται οι ψείρες;

Δεδομένου ότι οι ψείρες δεν πετούν, αυτές μεταφέρονται από κεφάλι σε κεφάλι με την άμεση επαφή ή έμμεσα με τη χρήση αντικειμένων, πάνω στα οποία έχουν μεταβεί οι ψείρες. Στα πόδια τους έχουν τέτοιες δαγκάνες, οι οποίες είναι κατάλληλες προκειμένου αυτές να προσκολληθούν στις τρίχες.

Επίσης, η άμεση επαφή κεφάλι με κεφάλι προκειμένου να μεταφερθούν οι ψείρες δεν αρκεί να είναι στιγμιαία. Αντίθετα, η επαφή πρέπει να είναι πιο παρατεταμένη. Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι ψείρες δεν ισχύει ότι προσελκύονται από συνθήκες βρώμας. Είτε καθαρό είτε όχι και τόσο ένα κεφάλι έχει τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθεί από ψείρες.

Ποια τα συμπτώματα της φθειρίασης;

Το κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης δεν είναι άλλο από τη φαγούρα. Σε αυτό το στάδιο κάθε γονιός θα πρέπει να ελέγξει διεξοδικά το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού για να εντοπίσει αν πράγματι υπάρχουν ψείρες ή είναι μόνο μια φαγούρα.

Tip: Οι ψείρες προτιμούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Συνεπώς μπορείτε να τις εντοπίσετε πίσω από τα αυτιά ή στη βάση του αυχένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν σημειώνεται καμία φαγούρα παρόλο που το άτομο έχει ψείρες, αλλά είναι πιο σπάνιο. Όπως όμως και να έχει θα πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος για να προλάβουμε εξελιγμένες καταστάσεις.

Γιατί όμως ευδοκιμούν στα παιδιά;

Είναι γεγονός ότι οι ψείρες είναι πιο συχνές και διαδεδομένες στον παιδικό πληθυσμό. Αυτό δεν έχει κάποιον άλλο λόγο πέρα από τον τρόπο ζωής των παιδιών και της αλληλεπίδρασής τους με τα υπόλοιπα παιδάκια. Από τη μία πλευρά, τα παιδιά δε διαφυλάσσουν τον εαυτό τους πλησιάζοντας πολύ κοντά και παρατεταμένα το ένα το άλλο. Έτσι, αυτή ή άμεση επαφή είναι το κατάλληλο έδαφος για να μεταπηδούν οι ψείρες από το ένα κεφάλι στο άλλο. Επιπλέον, τα παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να τηρούν κανόνες υγιεινής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά να χρησιμοποιούν συχνότερα αντικείμενα άλλων παιδιών και δη άκριτα. Έτσι, ένα κασκόλ, μία χτένα και άλλα αξεσουάρ μαλλιών, όπως τα κοκαλάκια ή οι κορδέλες, μπορούν όλα να αποτελέσουν εστία μόλυνσης.

Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις ψείρες. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς από αυτούς:

Οι ψείρες όπως ήδη είπαμε μεταδίδονται με άμεση προσωπική επαφή. Έτσι, καλό είναι να αποφύγουμε την άμεση επαφή μεταξύ των παιδιών είτε αυτά έχουν ψείρες είτε όχι. Δεν χρειάζονται υπερβολές στις αντιδράσεις ούτε και να μεταδώσουμε στα παιδιά περιττό άγχος.

Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας αντικείμενα όπως χτένες, βούρτσες με άλλα άτομα. Ακόμα και στο σπίτι τα αδέρφια μεταξύ τους θα πρέπει να χτενίζονται μόνο με δικά τους αντικείμενα, τα οποία θα πρέπει να απολυμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία για παν ενδεχόμενο.

Εάν ένα παιδί στην οικογένεια κάνει θεραπεία για να απομακρύνει τις ψείρες, αφενός θα πρέπει να μην έχει στενές επαφές με το αδερφάκι του και αφετέρου θα πρέπει να αποφύγει η οικογένεια τις συναναστροφές με πολλά άτομα, για να μην μεταδοθούν οι ψείρες και σε τρίτους

Ψείρες: Αντιμετώπιση- Τι κάνουμε αν “πιάσουμε” ψείρες;

Αν τελικά δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε τις ψείρες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσει κανείς άμεσα την ύπαρξη ψειρών στο κεφάλι, ώστε να αντιδράσει γρήγορα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κοιτάμε συχνά το κεφάλι του παιδιού. Πολλές μαμάδες το πρώτο πράγμα που σκέφτονται αν κολλήσουν τα παιδιά τους ψείρες είναι να τα κουρέψουν. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση καθώς οι ψείρες ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και δεν έχουν κάποια προτίμηση σε καθαρά ή βρώμικα μαλλιά.

Παλαιότερα για να φύγουν οι ψείρες απαιτούνταν ιδιαίτερος κόπος και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη διαδικασία αφού οι μαμάδες έλουζαν τα παιδιά με βενζίνη για να τις εξοντώσουν. Αργότερα εμφανίστηκαν αντιφθειρικά προϊόντα που όμως περιείχαν εντομοκτόνα που ήταν επιβλαβή για το δέρμα. Υπάρχουν δύο είδη αντιφθειρικών, τα χημικά και τα φυσικά. Τα χημικά αντιφθειρικά μπορεί αρχικά να ήταν αποτελεσματικά, όμως εκτός από το γεγονός ότι προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, οδήγησαν και στην ανάπτυξη ανοχής από τις ψείρες. Τα περισσότερα αντιφθειρικά με φυσικά συστατικά δρουν σκοτώνοντας τις ψείρες επιδρώντας στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Σταδιακά οι ψείρες απέκτησαν αντοχή στις χημικές ουσίες και συνεπώς η εξόντωση τους ήταν πάλι δύσκολη.

Στις μέρες μας έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα αντιφθειρικά προϊόντα χωρίς να περιέχουν εντομοκτόνα ή χημικά και να είναι κατάλληλα ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα. Εφόσον πιάσουμε ψείρες θα πρέπει να γίνει εντατική θεραπεία για την αντιμετώπιση τους με ειδικές αντιφθειρικές λοσιόν, σαμπουάν και ψειρόχτενα.

Κόνιδες: πώς φεύγουν;

Οι κόνιδες δεν είναι ένα ζωντανός οργανισμός, επομένως δεν μπορούμε και να τον σκοτώσουμε. Ο μόνος τρόπος για να φύγουν οι κόνιδες είναι τις απομακρύνουμε. Για αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το ειδικό χτενάκι. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μαλακτική από τις ρίζες του κεφαλιού και στη συνέχεια να χτενίσετε τα μαλλιά με αυτό. Αφού ξεπλύνετε και στεγνώσετε τα μαλλιά, μπορείτε να κοιτάξετε το κεφάλι και να αφαιρέσατε τις κόνιδες με το χέρι, εφόσον εντοπίσετε υπολείμματα.

Φυσική αντιμετώπιση

Δεν είναι τυχαίο ότι από παλιά χρησιμοποιούνταν το ξύδι για την απομάκρυνση των ψειρών. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να αποδυναμώνει το υλικό, που χρησιμοποιείται ως κόλλα για να προσκολληθούν ο ψείρες στην τρίχα. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν πολύ πιο εστιασμένες θεραπείες για τις ψείρες, με αποτέλεσμα το ξύδι να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά.

Τι προιόντα προτείνουμε;

Για πρόληψη:

Health Aid Tea Tree- Σαμπουάν Πρόληψης για Ψείρες

Αυτό το σαμπουάν προστατεύει τα μαλλιά από τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Διαθέτει φυσικές αντιβακτηριδιακές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες τονώνοντας το τριχωτό της κεφαλής χωρίς να προκαλεί ξηρότητα. Το έξτρα θετικό σε αυτό το σαμπουάν είναι ότι εκτός από την προστασία για τις ψείρες, προστατεύει τα μαλλιά από τη μόλυνση και την πιτυρίδα.

Paranix Spray Prevent

Το Paranix Spray πρόκειται για προληπτικό spray για την εμφάνιση ψειρών στο τριχωτό της κεφαλής. Το συγκεκριμένο προϊόν δημιουργεί προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει την προσκόλληση ψειρών στο τριχωτό της κεφαλής.

Τρόπος χρήσης: Ψεκάστε το προϊόν σε στεγνά μαλλιά το πρωί πριν από το σχολείο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά δε χρειάζονται λούσιμο μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

Pharmasept Kid X Lice Cologne

Πρόκειται για προληπτική αντιφθειρική λοσιόν καθημερινής χρήσης που προσφέρει 48ωρη προστασία από τις ψείρες χωρίς να ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής. Είναι με πρωτεΐνες μεταξιού κι έτσι τα μαλλιά περιποιούνται χωρίς να λαδώνονται. Κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών και άνω.

Για αντιμετώπιση:

Apaisyl Poux

Το Apaisyl Poux είναι πρόγραμμα αγωγής 3 σε 1 κατά των ψειρών και της κόνιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λοσιόν σε στεγνά μαλλιά ενώ σκοτώνει τις ψείρες με ασφυξία χωρίς αυτές να μπορούν να αναπτύξουν καμία αντίσταση. Η δεύτερη του χρήση αφορά την πρόληψη, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σαμπουάν σε βρεγμένα μαλλιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η τρίτη δράση του προϊόντος αφορά την μεταλλική χτένα που περιέχει για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της κόνιδας. Είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών και άνω καθώς και ενήλικες.

Σημαντικό: Το προϊόν δεν περιέχει εντομοκτόνα!

Power Health Fleriana

Το Fleriana είναι φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες και αποτελεί ολοκληρωμένη φυσική λύση για την απομάκρυνση της ψείρας και κόνιδας από το τριχωτό της κεφαλής σε μόλις 15 λεπτά. Έχει δημιουργηθεί από φυσικές πρώτες ύλες ενώ η άμεση δράση του οφείλεται στο μίγμα φυτικών ελαίων από καρύδα, το οποίο έχει την ικανότητα να εμποδίζει την αναπνευστική οδό της ψείρας και της κόνιδας, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασφυξία. Εκτός από αυτό περιέχει Βιταμίνες χάρη στις οποίες αφήνει τα μαλλιά δροσερά και με καθαρή αίσθηση.

Σημαντικό: Το προϊόν είναι μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον και κατάλληλο για χρήση από παιδιά έξι μηνών και ενήλικες.

Frezyderm Lice Free Set

Είναι ένα σετ ολοκληρωμένης αντιφθειρικής αγωγής με φυσικά συστατικά. Αποτελείται από το Frezyderm Lice shampoo, lotion και το ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση της ψείρας. Οι ψείρες εξαλείφονται ενώ οι ερεθισμοί και ο κνησμός καταπραύνονται. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος οφείλεται στα αιθέρια έλαια του Γερανιού, της λεβάντας καθώς και τα εκχυλίσματα από καλέντουλα. Το Lice Free set λειτουργεί σε όλα τα στάδια ζωής της ψείρας και με αυτό τον τρόπο αποκτά εγγυημένα αποτελέσματα αφού οι ψείρες πεθαίνουν από ασφυξία χωρίς να καταφέρουν να αναπτυχθούν ή να αναπαραχθούν.

Σημαντικό: Το προϊόν δεν περιέχει τοξικά, συντηρητικά και parabens.

Η θεραπεία κατά των φθειρών δεν αποτελεί μόνιμη λύση και ίσως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η πρόληψη. Για αυτό το λόγο προτείνουμε τα ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα με τον παράλληλο και συνεχή έλεγχο του κεφαλιού του παιδιού. Έτσι αυτός ο εφιάλτης θα γίνει παρελθόν. Σίγουρα πρέπει να απολυμάνετε όλα τα αντικείμενα με τα οποία το παιδί έχει έρθει σε επαφή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλά βυθίζοντας τα αντικείμενα σε καυτό νερό. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι ψείρες και τα αυγά τους καταστρέφονται.

 

Ευχαριστούμε τον ofarmakopoiosmou.gr για το λεπτομερέστατο και βοηθητικό άρθρο του.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published