Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά🎶

Jan 31 , 2024

Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά🎶

Η κλασική μουσική κάνει τα μωρά πιο έξυπνα;🧠


Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλασική μουσική μειώνει τους καρδιακούς ρυθμούς και τον ρυθμό αναπνοής ενός νεογέννητου και καταπραΰνει το άγχος τους, και ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, ειδικά σε πρόωρα μωρά.

Αλλά το να παίζεις κλασική μουσική για τα μωρά μπορεί να τα κάνει πιο έξυπνα; Αυτό είναι αρκετά αμφίβολο.

Η ιδέα ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής κάνει τα μωρά πιο έξυπνα ονομάζεται "φαινόμενο Mozart". Προέρχεται από μια μελέτη του 1993 από τον ψυχολόγο Francis Rauscher, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι φοιτητές του κολλεγίου σημείωσαν προσωρινά υψηλότερες βαθμολογίες μετά την ακρόαση μιας σονάτας του Μότσαρτ.

Τα μέσα ενημέρωσης έτρεξαν με την ιστορία, αλλά παρερμήνευσαν τη μελέτη με την έννοια ότι η κλασική μουσική κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα γενικά, χωρίς να είναι όντως αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι μαθητές βελτιώθηκαν μόνο στην χωρική απόδοση, και τα αποτελέσματα διήρκεσαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η μουσική δεν είναι χωρίς πλεονεκτήματά. Μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του μυαλού.

Ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κλασική μουσική κάνει τα μωρά πιο έξυπνα, η ακρόαση και το παιχνίδι της μουσικής έχει αρκετά αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων:

Τόνωση του εγκεφάλου και δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων
Υποστήριξη της ομιλίας και της γλωσσικής ανάπτυξης
Προώθηση μαθηματικών και δεξιοτήτων ανάγνωσης
Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων

Η μουσική δεν χρειάζεται να είναι Μότσαρτ, ή ακόμα και κλασική, για να έχει θετικά αποτελέσματα. Ακούγοντας μουσική οποιουδήποτε είδους, είτε είναι ποπ, λαϊκή, τζαζ, ή hip-hop, είναι καλό για τα παιδιά.

Το να συμμετέχετε ενεργά στη δημιουργία μουσικής είναι ακόμα καλύτερο. Μαζί με το μωρό σας και το μικρό σας, τραγουδήστε τραγούδια με κινήσεις, όπως Twinkle, Twincle, Little Star, The Wheels on the Bus, και Itsy-Bitsy Spider. Η σύνδεση τραγουδιών με κινήσεις βοηθά στην ανάπτυξη της γλώσσας.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να χτυπήσει ένα τύμπανο παιχνιδιού ή να πειράξει τα κλειδιά ενός πιάνο μαζί με οποιοδήποτε τραγούδι που απολαμβάνετε. Μόλις το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, εγγραφείτε σε μαθήματα μουσικής. Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η μελέτη και η αναπαραγωγή μουσικής είναι πιο εμπλουτιστική από το να την ακούς. 🧑‍🎤